W kosmetycznym ogrodzie pełnym róż


Popularność różanych kosmetyków nie rozpoczęła się w naszych czasach. Piękno i upajający zapach róż znane były już w starożytności. Ówczesne piękności korzystały z kąpieli w różanych płatkach, a olejek różany był dodawany do kosmetyków, pomad i perfum.

Najsłynniejszymi odmianami róż, z których pozyskiwano cenne olejki, były róże abisyńskie i damasceńskie. Te ostatnie uprawiane są obecnie na Bliskim Wschodzie, w rejonie Doliny Róż w Bułgarii oraz na plantacjach w Turcji i Francji. W płatkach róży damasceńskiej możemy znaleźć całe mnóstwo wartościowych składników. Zawierają one witaminy C, K, E i B, beta karoten, związki o właściwościach antyseptycznych i antyoksydanty.

W kosmetykach i zapachach stosowany jest olejek wytwarzany w procesie destylacji płatków różanych. Przebiega ona powoli, a najwyższej jakości produkt otrzymuje się z różanych płatków zbieranych o świcie, kiedy kwiaty róż zawierają najwięcej substancji aromatycznych. Aby wyprodukować 1 kg ekstraktu o najwyższym stopniu koncentracji, potrzeba około 5 ton płatków. Z tego powodu absolut różany jest jednym z najdroższych na świecie składników kosmetycznych.

Róże dla skóry

Olejek różany używany jest w kosmetologii nie tylko ze względu na piękny zapach, ale przede wszystkim z powodu dobroczynnego wpływu na skórę. Róża doskonale koi podrażnienia i wzmacnia naczynka krwionośne, zmniejsza widoczne zaczerwienienia i podrażnienia skóry.

Często możemy znaleźć składniki różane w kosmetykach pod oczy. Ekstrakty z róży zmniejszają opuchliznę, rozświetlają sińce i łagodzą oznaki zmęczenia. Doskonale pielęgnują cerę dojrzałą, wrażliwą i suchą, ale możemy również znaleźć olejek różany w produktach przeznaczonych dla młodej cery. W kosmetykach przeciwtrądzikowych działa on bakteriobójczo i łagodząco na stany zapalne skóry.

Róże dla zmysłów

Kojący zapach olejku różanego sprawia, że często stosowany jest w aromaterapii. Zawarte w nim związki organiczne łagodzą migreny, napięcie nerwowe, stres i bezsenność.

Uwodzicielski zapach róż wykorzystuje się również w perfumiarstwie, gdzie tworzy się niezwykłe kompozycje zapachowe. Róża może w nich być zarówno bazą w kobiecych, kwiatowych zapachach, jak też występować w towarzystwie orientalnych, czy też orzeźwiających nut. Dodaje energii, bywa ulotna, ale też pełna siły i charakteru.

Olejek różany wykorzystujemy w codziennej pielęgnacji. Znajdziemy go w seriach kosmetyków dedykowanych dla różnych potrzeb skóry. Możemy też kupić czysty olejek różany i dodać kroplę do kremu, serum czy też produktów do pielęgnacji włosów. Jeżeli stężenie olejku wynosi około 5%, nie powinniśmy aplikować go bezpośrednio na skórę bez rozcieńczenia.

Pamiętajmy też o ostrożności w stosowaniu olejku różanego. Jak każdy produkt naturalny, może on w nadmiarze lub wysokim stężeniu zaszkodzić. Warto zwrócić uwagę na jego przeznaczenie i pochodzenie i nie stosować na skórę olejków przeznaczonych do innych celów, np. do kominków zapachowych lub aromaterapii.