Sprzątamy kuchnię


Gdy zbliżają się święta, wiele czasu spędzamy w kuchni… i nagle bałagan, którego do tej pory nie zauważałyśmy, zaczyna nam przeszkadzać. Nawet, jeżeli sprzątamy regularnie, zawsze znajdą się miejsca, które bezwiednie omijamy lub nie zaglądamy w nie zbyt często.

Warto znaleźć czas na gruntowne posprzątanie kuchni, bo wtedy świąteczne gotowanie stanie się zdecydowanie przyjemniejsze i nie przerazi nas widok gości w drzwiach naszego kulinarnego królestwa.

Od czego zacząć?

Przygotujmy sobie zestaw akcesoriów, które będą potrzebne przy kuchennych porządkach, czyli:

• ściereczki z mikrofibry i ścierki szorstkie,
• rękawiczki, mop i wiaderko,
• ręczniki papierowe,
• płyn uniwersalny lub przeznaczony do sprzątania kuchni,
• środki czyszczące w spray`u,
• preparaty do usuwania kamienia, najlepiej z octem, płyn do szyb.

Jeżeli wszystko będziemy mieć „pod ręką”, nie musimy odrywać się od pracy i zrobimy to szybciej.

Jak sprzątać kuchnię?

Zasadą sprzątania kuchni jest „od wewnątrz do zewnątrz”.

Generalne porządki zaczynamy więc od wnętrza kuchennych szafek. Warto zrobić to dokładnie wyjmując ich zawartość, a następnie myjąc wszystkie zakamarki, półki z góry i od spodu, drzwiczki i ścianki. Do umycia szafek przyda się płyn uniwersalny i miękkie ściereczki z mikrofibry.

Przy tej okazji robimy przegląd naczyń i akcesoriów kuchennych i pozbywamy się uszkodzonych lub tych, których nie używamy. Zawsze również może się okazać, że mamy kilka egzemplarzy tego samego rodzaju, niepotrzebnie zajmujących miejsce w szafkach.

Półki z artykułami spożywczymi przeglądamy szczególnie uważnie zwracając uwagę na terminy przydatności do spożycia. Produkty sypkie dobrze jest przechowywać w specjalnych pojemnikach, dzięki czemu unikniemy rozsypanej mąki lub cukru.

Gdy szafki są już czyste, czyścimy wnętrze lodówki. Nawet jeżeli nasza lodówka sama się odmraża, to półki i ścianki musimy regularnie przecierać, najpierw na mokro, a następnie do sucha. Nie zapominamy o pojemniku na warzywa, półkach na drzwiach, uszczelkach i uchwytach.

Sprzętami najbardziej narażonymi na trudne do usunięcia zabrudzenia są kuchenka i piekarnik. Chociaż zazwyczaj czyścimy je regularnie, to często znajdujemy przypalenia i tłusty osad, szczególnie na rusztach kuchenki gazowej. Jeżeli są trudne do usunięcia, nie szorujemy rusztów ostrymi narzędziami, tylko pozostawiamy namoczone w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń i sody, aż brud zmięknie. Łatwo wtedy usuniemy go nie rysując powierzchni. Jeżeli mamy płytę ceramiczną, do czyszczenia używamy mleczka lub preparatów przeznaczonych do delikatnych powierzchni.

Niektóre piekarniki mają funkcję samooczyszczenia, ale jeżeli nasz takiej nie ma, myjemy jego wnętrze preparatami z dodatkiem octu, dzięki czemu pozbędziemy się nie tylko brudu, ale też zapachów z wnętrza piekarnika.

Gdy sprzęty kuchenne lśnią już czystością pozostaje nam umycie płytek ściennych i podłóg.

Do czyszczenia płytek, szczególnie nad kuchenką i zlewem użyjmy gąbeczki lub ścierki z ostrzejszą powierzchnią, którymi z łatwością usuniemy tłuste plamy. Do tej czynności przydadzą się preparaty w spray`u przeznaczone do kuchni. Wyczyśćmy kuchenne blaty, zlew i armaturę. Jeżeli na kranie zauważymy osadzający się kamień, do usunięcia go zastosujmy środki zawierające ocet, a następnie wytrzyjmy go do sucha.

Na koniec pozostaje nam umycie podłóg. W zależności od rodzaju powierzchni, używamy środków przeznaczonych do gresu, terakoty, paneli lub drewna.

Gdy kuchnia już lśni czystością, mamy za sobą zdecydowanie najmniej lubiany etap świątecznych porządków. Możemy teraz zająć się innymi pomieszczeniami w naszym domu lub… odpocząć.